Tegels: hoe betegel je een inloopdouche?
Tegels: hoe betegel je een inloopdouche?
Tegenwoordig beschikt bijna elke badkamer over een inloopdouche. Het is praktisch, onderhoudsvriendelijk en stijlvol. Bovendien heb je alle vrijheid om je douche aan te passen aan je badkamer en je stijl. Zo kan je kiezen uit een ruim assortiment tegels, kranen en douchegoten om je inloopdouche in te kleden. Maar hoe plaats je een betegelde inloopdouche? Patrick Deprez, Area Manager Belgium bij Schlüter-Systems, legt uit hoe je met behulp van hun producten een inloopdouche kan voorbereiden en betegelen.
Schlüter-Systems is een innovatieve marktleider op het gebied van tegels. Oorspronkelijk produceerde de Duitse fabrikant voornamelijk afwerkingsprofielen om te betegelen, maar ondertussen is hun gamma uitgebreid. Zo legt het bedrijf de focus op schadevrije vloeren en bieden ze systeemoplossingen aan voor de afdichting, ontkoppeling, afwatering en contactgeluidsisolatie van tegelbekledingen. Ook op het vlak van waterdichting voor inloopdouches is Schlüter-Systems een belangrijke pionier.
Twee afvoersystemen voor een inloopdouche
Er zijn twee verschillende roosters voor een inloopdouche:
Douche met een klokrooster
Een klokrooster zoals de KERDI-DRAIN is een compact afvoersysteem. Doordat het laag opgebouwd is, is het geschikt voor de inbouw in klassieke inloopdouches of inloopdouches die met de KERDI-SHOWER vloerelementen zijn gerealiseerd. Het kleine vierkant roostertje wordt voornamelijk gebruikt bij inloopdouches met kleine tegels.
Douche met een lijnrooster
Tegenwoordig zijn grote tegels de trend voor inloopdouches. Wanneer je voor grotere tegels gaat, is een lijnrooster een logische keuze. Met een meerdelig, lineair afvoersysteem zoals de KERDI-LINE heb je 14 lengten afhankelijk van de beschikbare hoogte. De goten bestaan uit massief roestvast staal en zijn beschikbaar voor horizontale of verticale afvoer.
Daarbij is de KERDI-LINE-VARIO de nieuwste douchegoot in de KERDI LINE-collectie. Deze douchegoot kenmerkt zich door flexibiliteit. Zo bestaat het uit een 360° draaibare afvoer met een geïntegreerde stankafsluiter waardoor het systeem eenvoudig aan elke aansluitsituatie aanpasbaar is. Ook is de lengte standaard 120 cm en kan je het afhankelijk van je douche inkorten. Bovendien omvat het afvoersysteem 2 stijlvolle afwateringsprofielen KERDI-LINE-VARIO COVE of WAVE en is het beschikbaar in 10 verschillende kleuren.
Hoe maak je een inloopdouche met tegels?
Naast het afvoersysteem moet je nog heel wat andere zaken bepalen voordat je je inloopdouche kan betegelen. Zo heb je ook verschillende keuzes in afwerkingsroosters en moet je kiezen welke tegels je wil in je badkamer. Eenmaal dat gebeurd is, kan je aan de slag gaan. Patrick Deprez legt uit hoe je dat best aanpakt.
- “Wanneer de tegels en de douchegoot gekozen zijn, is de eerste stap de goot installeren en aansluiten. Tijdens de voorbereiding is er in de douche een wachtbuis klaargelegd waarop de goot moet gepositioneerd en aangesloten worden. Vervolgens breng je een hellingschape aan die vertrekt vanaf de douchegoot en die met een helling van 2 % gesmeerd wordt tot aan de badkamervloer.”
- “Eenmaal de chape droog is, kleef je de waterdichtingsdoek KERDI 200 verticaal op de vochtbelastende muren. Dit doe je met behulp van een tegellijm en een lijmkam (max. 4x4x4 mm). Daaropvolgend gebruik je de gladde kant van de lijmkam om het doek krachtig aan te drukken zodanig dat het teveel aan tegellijm vanonder de mat wordt weggeduwd. Na de douchewanden is het de beurt aan de vloer. Deze stap herhaal je tot alle vochtbelastende muren en vloer waterdicht gemaakt zijn.”
- “De volgende stap zijn de binnenhoeken. Daarvoor heb je de KERDI-KERECK (voorgevormde binnenhoeken), de KERDI-COLL (tweecomponentenlijm) en de KERDI-KEBA (afdichtingsmat) nodig. Hierbij kleef je de binnenhoek op de gewenste plaats, plak je er een stuk KERDI-KEBA bij met de KERDI-COLL tot het minimum 5 cm aansluit op de binnenhoek. Aansluitend maak je alle naden waterdicht met de KERDI-KEBA EN -COLL.”
- “Als dat allemaal gebeurd is, volgt er nog één kritieke aansluiting: de stopkranen. Daarbij trek je een afdichtingsmanchet KERDI-MV over de kranen en zet je die vast met de KERDI-COLL.”
- “Hierna is de inloopdouche klaar om betegeld te worden. Afhankelijk van je voorkeur betegel je ofwel eerst de douchewand en vervolgens de douchevloer met tegellijm of vice versa. Belangrijk hierbij is dat de voorbereide ondergrond voldoende vlak is, draagkrachtig is en droog is.”
Wil je stapsgewijs zien hoe je een douche moet betegelen met een lijnafvoergoot? Onderstaande video toont je de plaatsing van de goot tegen de wand.
Antislip tegels voor inloopdouche
Antislip tegels zijn zeker een aanrader voor een inloopdouche. Wanneer je tegels in aanraking komen met water kunnen die glad worden en slipgevaar veroorzaken. Dankzij antislip tegels voorkom je uitglijden en kan je zorgeloos genieten van je douche. Bij YouBuild-Mpro vind je een ruim assortiment aan tegels en vind je al het materiaal om je inloopdouche te betegelen.
Wil je meer weten over de producten van Schlüter-Systems? Ontdek ze allemaal op de website van Schlüter-Systems of kom eens langs bij een YouBuild-Mpro-vestiging. Wij helpen je graag met je betegelde inloopdouche.