Rectilom® gefreesde betonblokken voor verlijming: nieuw en uniek in België!

Ruwbouw

Een timmerman ‘met een timmermansoog’ is een vakman die goed kan inschatten of iets perfect haaks, recht of waterpas is. Hetzelfde geldt voor een goede metselaar. Die herken je aan de perfect uitgelijnde stenen of blokken en aan de loodrechte stand van twee haakse muren. Maar ook aan de hoeveelheid mortel die achteraf onderaan de muur blijft liggen. Rectilom® ‒ een ware revolutie in de wereld van betonblokken ‒ maakt komaf met deze ‘verspilling’.

Eerst even terug naar 1962, wanneer de eerste steen wordt gelegd van het familiebedrijf BETON DE LA LOMME. Verschillende generaties van de familie Dubois later is deze specialist uit Rochefort vandaag een gevestigde naam in de betonsector, meer bepaald op het vlak van L-keermuren (Belomur®), bekistingsblokken (Stepoc®) en traditionele metselblokken. Daar komen nu gefreesde betonblokken voor verlijming bij (Rectilom®).

Enkele cijfers:

Het bedrijf uit Rochefort bestrijkt een oppervlakte van 11,5 hectare, realiseert een omzet van 20 miljoen euro en heeft een jaarlijkse productie van 170.000 ton. Aan de basis van deze mooie cijfers ligt een team van 60 toegewijde en vakkundige medewerkers.

Afbeelding
Gefreesde betonblokken voor verlijming van Rectilom

Wij spraken met Jean-Marc Lessire over deze revolutie in metselwerk. Hij is al 25 jaar in dienst bij Beton de la Lomme, waarvan de laatste 10 jaar als directeur.

Afbeelding
Betonblokken Rectilom voor nieuwbouw

Wat is Rectilom®?

JM.L: Het zijn holle betonblokken die we kalibreren door te frezen met een gegarandeerde nauwkeurigheid tot 0,4 millimeter. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat gekalibreerde producten om te verlijmen al bestonden, maar wij hebben als eerste een gekalibreerde metselsteen (in beton of Argex) ontwikkeld en op de markt gebracht. We durven stellen dat we daarmee een voorloper zijn op de markt én de nummer 1 in onze sector!

Bovendien hebben we een aangepaste dispenser ontwikkeld waarmee de mortellijm properder en met minder verlies kan worden aangebracht. Deze lijm hebben we trouwens ook speciaal voor deze toepassing gecreëerd.

We garanderen overigens enkel de verlijming met onze eigen ‘Collelomme®’, aangezien de meeste bestaande lijmen niet specifiek ontwikkeld zijn voor betonblokken of Argex-blokken. Wij zijn daarentegen vertrokken van een basislijm die we met het labo en ingenieurs verder verfijnd en bijgestuurd hebben tot we de perfecte hechting konden verzekeren.

Afbeelding
Rectilom muur van betonblokken

Wat zijn de voordelen van Rectilom®?

JM.L: 

  • Een van de belangrijkste voordelen is dat je veel minder aggregaten naar de bouwplaats moet brengen. In tegenstelling tot traditionele metselwerken heb je enkel zakken kant-en-klare Collelomme® en water nodig. Dankzij Rectilom® staat de werf dus minder vol en ziet die er een stuk properder uit.
  • Het tweede – en zeker niet onbelangrijke – voordeel is de indrukwekkende snelheid waarmee muren opgetrokken kunnen worden. In amper één dag kan je bouwen tot op eender welke hoogte. En dankzij de ultrasnelle uitharding van onze Collelomme®-lijm is de muur de volgende dag al helemaal droog!
  • Installatiegemak. Dit geldt zowel voor het verlijmen als voor het op elkaar stapelen van de blokken.
  • Akoestisch isolerend en luchtdicht: de fijne horizontale en verticale voegen zijn compact. Daardoor komen geluiden er minder gemakkelijk doorheen dan bij mortelvoegen die meer holtes bevatten. 
  • Gebruiksvriendelijke toepassing: bij traditioneel metselwerk zijn repetitieve handelingen nodig, zoals het continu mengen van de mortel in de mengkuip met behulp van een truweel. Bij onze toepassing hoef je de dispenser alleen maar te vullen met mortellijm en die daarna over de Rectilom®-betonblokken te schuiven. Op die manier wordt de kans op peesontstekingen aan de pols veel kleiner  en worden gewrichten veel minder belast!

Bestaat Rectilom® in verschillende uitvoeringen?

JM.L: Sinds dit jaar bestaan de Rectilom®-blokken in twee categorieën: 

  • de traditionele betonblokken
  • (nieuwe) blokken met een ‘valse voeg’

De voeg wordt rechtstreeks in het blok gegoten, zodat de zichtbare zijde van de muur er esthetisch mooier uitziet en tegelijk het uitzicht heeft van een gevoegde muur. Deze betonblokken zijn weliswaar niet geschikt als gevelbekleding, aangezien het systeem niet waterdicht is.

Rectilom® bestaat zowel in beton als in Argex. 

Afbeelding
Rectilom L-muur van betonblokken

Heb je tips voor de plaatsing? 

JM.L: Het is cruciaal dat je de eerste rij blokken met de grootste precisie uitlijnt.

Daarna meng je de ‘Collelomme ®’ met water en mix je tot je een homogene lijm. Die giet je vervolgens in de dispenser. Die bestaat in verschillende types, afhankelijk van de breedte van de betonblokken die je wil verlijmen. Op deze manier wordt de voeg perfect uitgelijnd onder de zijkanten van het bovenste betonblok en bekom je een proper en tot op de millimeter nauwkeurig resultaat in nauwelijks enkele minuten! Met een lijmkam moet je daarentegen lijm over de hele breedte van het blok aanbrengen. Dat is onvermijdelijk minder zorgvuldig en minder zuinig, maar het blijft wel mogelijk. 

We raden verticale verlijming sterk aan om muren steviger te maken, maar ook met het oog op een betere geluids- en akoestische isolatie.

Wie kan aan de slag met dit product?

JM.L: Het Rectilom®-systeem (gefreesde blokken om te verlijmen, ‘Collelomme®’ en dispenser) kan gebruikt worden door zowel doe-het-zelvers bij de bouw van hun woning als door ervaren metselaars die sneller en nauwkeuriger te werk gaan dan particulieren. Het Rectilom®-systeem is zo eenvoudig te gebruiken dat bouwbedrijven er erg enthousiast over zijn en het beschouwen als een manier om de arbeidskosten te verlagen.

 

 

Wil je het jezelf makkelijker maken? Wij zorgen ervoor. Ontdek RECTILOM® nu in jouw dichtstbijzijnde YouBuild-verkooppunt en profiteer van tijdswinst én 20 tot 73 procent méér productiviteit. Opgelet: eens je het getest hebt, wil je niets anders meer (maar gelukkig hebben wij een grote voorraad).

Gevelstenen, tuintegels en kasseien van MBI: een duurzame keuze

Lees meer

NIEUW: revolutionair spuitlijmsysteem van Rectavit

Lees meer