Derbigum

Materialen voor daken

Waterdichtheid en duurzaamheid gaan hand in hand

Ben je op zoek naar een waterdichte oplossing voor platte daken? Denk aan Derbigum, een van de populairste merken op de markt als het gaat om waterdichte en milieuvriendelijke dakmembranen

Afbeelding

Meer dan 85 jaar vakmanschap

Met vele decennia aan ervaring en met meer dan 600 miljoen m2 geïnstalleerde dakbedekkingen wereldwijd bouwde het Belgische bedrijf Derbigum een stevige reputatie op. De dakmembranen zijn niet alleen populair omdat ze volledig in België geproduceerd worden, ook omdat ze een bewezen duurzaamheid tot 50 jaar hebben. Bovendien is Derbigum een van de pioniers op het vlak van recycling in de sector.

Een duurzaam en circulair engagement: no roof to waste

Om de impact op het milieu te verkleinen, heeft Derbigum een systeem opgezet voor de recyclage van snijresten van reeds geïnstalleerde membranen. Na talrijke sorteerfasen is het bedrijf er vandaag in geslaagd om een waterdichtingsmembraan, Derbigum NT, te vervaardigen dat voor minstens 25 % bestaat uit gerecycleerde producten, dit dankzij een uniek gepatenteerd procedé.

De snijresten zijn afkomstig uit:

- De eigen productie

- Van bouwplaatsen van klanten, verzameld in grote zakken die worden teruggebracht naar Derbigum-verkooppunten, zoals onze Youbuild-vestigingen

- Van oude daken, op voorwaarde dat het product niet synthetisch is (zoals EPDM of PVC) en geen teer bevat.

Jaarlijks wordt dankzij dit proces zo’n 5.000 ton bitumen gerecupereerd.

Verschillende waterdichtingsoplossingen

Stefaan Valette, al 5 jaar Business Development Director bij Derbigum, is verantwoordelijk voor productontwikkeling en -marketing. Hij vertelt ons meer over de verschillende waterdichtingsoplossingen van Derbigum.

Afbeelding

WAT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE DAKAFDICHTINGSSYSTEMEN IN HET GAMMA VAN DERBIGUM?

S.V.: "Derbigum biedt een hele reeks daktypes aan, afhankelijk van de toepassing. De belangrijkste zijn:

- Het blauwe dak: dit verwijst naar het vermogen om tijdelijk water op te slaan na hevige regenval. Het is een beetje zoals een bufferzone bij storm, die de stroom tempert om overstromingen te voorkomen. In dit geval voldoet het waterdichtingsmembraan aan een hogere eis, omdat het bestand moet zijn tegen stilstaand water, soms meerdere dagen lang.

- Groendak: Groendaken brengen de natuur op je dak en zijn tegenwoordig erg ‘in’. We splitsen dit soort daken op in twee categorieën: extensieve en intensieve groendaken. Extensief met planten die bijna geen onderhoud vergen, intensief waarbij je een echte tuin kunt aanleggen met bomen. Wat voor soort je ook hebt, de waterdichting moet perfect zijn. De beste bondgenoten voor een duurzame waterdichting zijn onze synthetische antiwortelmembranen.

- Een wit dak combineert de voordelen van een beter comfort, energiebesparing en hergebruik van regenwater. Met zijn reflecterende eigenschappen heeft het een positieve invloed op de rentabiliteit van zonnepanelen en biedt het meer wooncomfort omdat de temperatuur lager is. Om ervoor te zorgen dat de reflectie optimaal blijft (verwijder bijvoorbeeld bladeren die op het dak vallen), vereist een wit dak meer aandacht dan een zwart oppervlak.

- Het waterrecupererend dak bevat een coating die het water helder houdt vanaf het moment dat het wordt opgevangen. Het kan dan worden gebruikt voor huishoudelijke doeleinden (toiletten, wasmachine enz.).

- Oranje dakbedekking wordt vaak gebruikt voor sportfaciliteiten. Voorbeelden hiervan zijn een skipiste op het dak van een elektriciteitscentrale in Kopenhagen en zwembaden op hoteldaken, zoals de JAM in Brussel.

- Grijze dakbedekking: Derbigum GC, een versterkt waterdichtingsmembraan voor daken van parkeerterreinen voldoet aan de strengste normen en garandeert een perfecte weerstand.

WELKE DAKSYSTEMEN VAN HET DERBIGUM-GAMMA WORDEN HET MEEST GEBRUIKT?

S.V.: "De trend gaat steeds meer in de richting van functionele daken, die gezien worden als extra ruimte om optimaal van te genieten. We zien ook veel groendaken, vooral in steden.

Afbeelding

WAAROM GEBRUIKT MEN HET ENE DAKTYPE BOVEN HET ANDERE?

S.V.: "Dit hangt af van het gebruik van de ruimte die moet worden bedekt. Meestal probeert men het gebruik en de rendabiliteit van de ruimte te stimuleren. Het voordeel van een plat dak is dat het verschillende functionaliteiten kan hebben, en de keuze van het daktype hangt af van het soort ruimte dat men wil creëren."

WELKE PRODUCTEN ZIJN DE LAATSTE JAREN IN OPMARS?

S.V.: "Om het goed te doen, hebben we ervoor gekozen om geen enorm assortiment te hebben. Een van de dingen die voor ons het beste werkt is Derbigum SP FR. Dat is het paradepaardje van het merk. Op zich kan het bijna alles. Bovendien worden gespecialiseerde producten voor groene daken (Derbigum AR) en parkeergarages (Derbigum GC) vervaardigd op basis van dit Derbigum SP FR.

Een ander topproduct is het NT-gamma, dat het resultaat is van bitumenrecyclage.

DERBICOAT NT bevat minstens 30 % gerecycleerd materiaal, DERBIGUM NT minstens 25 % en is bekroond met het bronzen Cradle to Cradle-certificaat.”

WAT ZIJN DE NIEUWSTE PRODUCTEN IN HET ASSORTIMENT?

S.V.: "Het nieuwste product in ons gamma is Derbitwin NT (gerecycleerd), dat anderhalf jaar geleden werd gelanceerd. Het is samengesteld uit twee soorten bitumen. Het belangrijkste voordeel van dit membraan is dat het zeer goed hecht aan de ondergrond en gemakkelijk te leggen is dankzij de nieuwe ETB-technologie (Easy Torch Blend). Het is sterk, zeer UV-bestendig en verkrijgbaar in een witte, lichtgrijze of donkergrijze afwerking die opnieuw kan worden gerecycleerd. Klanten waarderen de snelle installatie en veelzijdigheid.”

Afbeelding

HEB JE NOG TIPS?

S.V.: "De installatie van een product is heel belangrijk, want zelfs het beste product kan een slecht product worden als het niet goed geplaatst wordt. Daarom investeert Derbigum fors in een trainingsnetwerk voor installateurs. Het beste advies dat ik kan geven is contact op te nemen met onze Training Centre service (beschikbaar in NL, FR en EN), die bestaat uit 4 waterdichtingsdeskundigen die samen met klanten de werf bezoeken om hen te adviseren over de plaatsing. We hebben ook 'tips & tricks’-video's op onze website of ons YouTube-kanaal."

Gevelstenen, tuintegels en kasseien van MBI: een duurzame keuze

Lees meer

Rectilom® gefreesde betonblokken voor verlijming: nieuw en uniek in België!

Lees meer