SKAP PROTECT ® DE NIEUWSTE INNOVATIE VAN KNAUF VOOR HET ONDERHOUD VAN JE GEVELPLEISTER

Gevelafwerking

Een gevel die er als nieuw blijft uitzien, zelfs jaren nadat wind en regen vrij spel hebben gekregen, dat willen we allemaal. Zowel bij renovatie als nieuwbouw. Een duurzame gevelpleister is dan ook een must en verdient de juiste zorgen. KNAUF komt op dat vlak met een nieuw product dat de levensduur van je gevelpleister aanzienlijk verlengt.

De gebruiksklare pleisters van Knauf hebben door de jaren heen een stevige reputatie opgebouwd. En toch blijft dit bedrijf zich telkens weer heruitvinden om de toepassing van haar producten nog eenvoudiger te maken en hun levensduur te verlengen. Het recentste voorbeeld daarvan is SKAP Protect® dat dit voorjaar op de markt komt! 

Wij staken ons licht op over dit product bij Pierre CÉSAR, sinds vijf jaar Product Manager bij Knauf.

KAN JE ONS IETS MEER VERTELLEN OVER DEZE INNOVATIE?

P.C.: “Een gevelpleister moet bestand zijn tegen vergroening, vocht, regen en barsten. Welke impact deze ‘bedreigingen’ hebben, is afhankelijk van de omgeving (in de stad, tussen de bomen, op het platteland …) en van de oriëntatie van de gevel (vaak in de schaduw of vol in de zon). Elke gevel vraagt dus een specifieke behandeling. Wat die precies inhoudt, is echter niet altijd eenvoudig te bepalen.

SKAP Protect® biedt gevelspecialisten veel meer dan een duidelijke naam. Het is een revolutie die gevelpleisters optimaal beschermt tegen regen en wind, tegen vergroening en tegen vervuiling. SKAP Protect® is dan ook een verbeterde, gebruiksklare gevelverf die tegelijk waterafstotend en waterdampdoorlaatbaar is. Een echte revolutie!” 

WELK PRODUCT WERD GEBRUIKT TOEN SKAP PROTECT ER NOG NIET WAS? 

P.C.: “Bij Knauf waren dat de producten AUTOL® en EG800® , maar die gaan verdwijnen eens SKAP Protect® is gelanceerd. Beide siliconeharsverven staan al vele jaren in onze catalogus, maar hun specifieke gebruik naargelang de context maakte de keuze tussen beide niet eenvoudig. Met SKAP Protect® combineren we nu de voordelen van deze twee producten in één product.” 

WAAROM WORDEN ZE VERVANGEN?

P.C.: “We hebben heel wat ervaring in huis op het gebied van gevelpleisters, maar tegelijk blijven we zoeken naar perfectie. Dit nieuwe product past helemaal in deze zoektocht. Het is een totaaloplossing waardoor gevelpleisters ook jaren na hun plaatsing blijven schitteren. 

Met Façade Cleaner en Algo-Stop hebben we in ons gamma reinigingsmiddelen waarmee gevelpleisters hun oorspronkelijke uitzicht terugkrijgen. SKAP Protect® daarentegen versterkt de pleister preventief, door de aanwezigheid van waterafstotende bestanddelen. Die beperken de waterabsorptie en verhogen bijgevolg de weerstand tegen schimmels en de weersomstandigheden. De nieuwe SKAP Protect® is compatibel met de Colormix- en Vogue-kleurtinten en levert betere prestaties dan de producten AUTOL® en EG800®. Het is dan ook logisch dat we in de toekomst voluit voor onze nieuwe oplossing zullen gaan.” 

previous item
next item
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

WAT ZIJN DE SPECIFIEKE EIGENSCHAPPEN VAN DIT NIEUWE PRODUCT? 

P.C. : SKAP Protect® is zeer gemakkelijk aan te brengen en bijzonder geschikt als beschermlaag op de korrelpleister Knauf SKAP®. Het wordt ook gebruikt voor het overschilderen van organische en minerale pleisters die kleurschakeringen vertonen als gevolg van de ongelijkmatige uitdroging, de weersomstandigheden en de veroudering van de pleister. 

Enkele van de voordelen van SKAP Protect®

  • Zelfreinigend en zeer waterafstotend: parelend effect voor een betere waterafvoer, waardoor water en vuil niet op de pleister kunnen achterblijven.
  • Verlaagt de porositeit en het risico op biologische vervuiling: SKAP Protect® vormt een film die het risico op de ontwikkeling van micro-organismen op de gevel verkleint. 
  • Laat waterdamp zeer goed door: kleinere kans op vochtige zones
  • Hoge compatibiliteit: bruikbaar in combinatie met alle algiciden van Knauf 
  • Tinten en kleuren: beschikbaar in alle tinten van de kleurenkaart van Knauf: meer dan 300!”

HEB JE TIPS VOOR DE TOEPASSING?

P.C.: 

Voor nieuwbouw: 

Nadat een gevelspecialist een SKAP®-pleister van Knauf heeft aangebracht, is het een goed idee om bijkomend een laag SKAP Protect® aan te brengen terwijl de stellingen en geveldoeken nog niet weg zijn. Je spaart zo niet alleen de kosten uit van een extra verflaag na een aantal jaar, maar de laag SKAP Protect® vermindert ook de porositeit en geeft je gevel een betere bescherming. Uiteraard blijft onderhoud nodig, maar dat zal minder frequent zijn en zowel het uitzicht als de levensduur van je gevel worden erdoor verbeterd.

Voor renovatie: 

Controleer eerst de algemene staat van je gevel en herstel die waar nodig. Daarna reinig je best met Knauf Cleaner® (afwrijven met een droge borstel met zachte haren en daarna het oppervlak afspuiten met koud water onder lage druk - max. 50 bar - vanaf een afstand van 40 cm om de gevelpleister niet te beschadigen). 

Is niet alle vuil verdwenen na de behandeling met Knauf Cleaner®, behandel de gevel dan bijkomend met Knauf Algo-Stop® (enkel de probleemzones of de volledige, wanneer het niet regent, zodat het product zeven dagen kan intrekken en inwerken). 

Na de reiniging van de gevel kan je de SKAP Protect®-verf aanbrengen om te voorkomen dat je te snel weer in dezelfde cyclus van inspecteren, herstellen en reinigen terechtkomt. Met deze extra bescherming zullen vocht en vuil je gevel veel minder snel aantasten.

SKAP Protect® kan je beschouwen als een langetermijninvestering, want je wint tijd en bespaart geld. Tegelijk ziet je gevel er veel langer mooi en proper uit.” 

EN MISSCHIEN NOG EEN LAATSTE TIP VOOR HET ONDERHOUD VAN GEVELPLEISTERS?

P.C.: “Het ene huis is het andere niet en hetzelfde geldt voor gevels. Gevels van vrijstaande woningen blinken vaak vele uren in de zon, waardoor ze langer mooi blijven. Andere gevels aan de rand van het bos staan nagenoeg altijd in de schaduw of worden overmatig blootgesteld aan vervuiling of slagregen.

Afhankelijk van de blootstelling moet een gevel in theorie elke tien jaar worden gereinigd. Toch raden we je aan om je gevel één keer per jaar visueel te inspecteren. Zo kan je anticiperen op eventuele problemen en op tijd ingrijpen om de levensduur te behouden. Trouwens, of je nu kiest voor een houten gevelbekleding, baksteen of crepi, alles moet onderhouden en af en toe gecontroleerd worden.”

SKAP PROTECT®, de revolutie van Knauf voor 2024 kan je vanaf nu ontdekken in de YouBuild-vestiging in jouw buurt.

Afbeelding

Gevelstenen, tuintegels en kasseien van MBI: een duurzame keuze

Lees meer

Rectilom® gefreesde betonblokken voor verlijming: nieuw en uniek in België!

Lees meer