Houten gevelbekleding

Ben je op zoek naar een warme en authentieke afwerking voor jouw huis? Overweeg dan zeker houten gevelbekleding. Deze soort gevelbekleding is een milieuvriendelijk alternatief voor gevelsteen, pvc gevelbekleding en crepi gevel met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het is bovendien makkelijk te installeren en heeft een lange levensduur.

Afbeelding
Houten gevelbekleding

Houtsoorten voor gevelbekleding

De houtsoorten voor gevelbekleding worden meestal onderverdeeld in twee categorieën: de zachte houtsoorten en de harde houtsoorten.

  • Zachte houtsoorten zoals spar, witte den, rode den of lariks zijn gevoeliger dan andere houtsoorten.
  • Harde of tropische houtsoorten zoals iep, padouk of ceder hebben een hogere dichtheid, zijn steviger en hebben minder snel last van inslagen. 

Elke houtsoort heeft haar eigen kleur die van bruin tot rood kan gaan. Met de tijd vergrijst het hout, maar dat verandert gelukkig niets aan zijn stevigheid. De vergrijzing kan ook leiden tot een prachtige unieke verkleuring, wie weet zelfs een kleur waaraan je zelf niet gedacht had. Het kan tot 8 jaar duren voordat de grijze kleur stabiliseert.

Afbeelding

Thermowood van Scidus

Eén van de belangrijkste voordelen, de natuurlijke uitstraling, is meteen ook een nadeel. Want hout is gevoelig voor vocht en kan dus rotten. Daarvoor is Thermowood een oplossing: een houtsoort die thermisch behandeld is tot een temperatuur van maar liefst 200°C. Dankzij de behandeling is deze houtsoort duurzamer en minder gevoelig aan schimmels en insecten. Bovendien is het goedkoper dan hardhout en heeft het vrijwel geen onderhoud meer nodig.

In mei 2021 breidden we ons assortiment uit met Thermowood® van Scidus, een lokaal en milieuvriendelijk alternatief voor harde houtsoorten. Het is beukenhout dat in Etalle zonder chemische producten thermisch behandeld wordt. Zo krijgt het hout een betere dimensionele stabiliteit, is het bestand tegen schimmels en insecten, en is het waterafstotend.

Scidus is een polyvalente zagerij van 15 ha in Wallonië. Het bedrijf garandeert grondstoffen van topkwaliteit en houdt liefst het volledige productieproces onder controle voor een korte verwerkingsketen. 

Afbeelding
Houten gevelbekleding Scidus

Houten gevelbekleding plaatsen

De houten gevelbekleding kan zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden, afhankelijk van welke afwerking je voor jouw woning wenst. Je kan ook kiezen voor platen met meer dan één laag hout. Multiplex of triplex zijn platen waarin houtlagen kruiselings op elkaar gelijmd zijn. Daardoor zijn ze sterker dan sommige andere houtsoorten die voor gevelbekleding gebruikt worden.

Pas op: deze platen zijn niet bestand tegen vocht dus moet je er eerst een afwerking op aanbrengen voordat je ze kan installeren.

Vind je houten gevelbekleding interessant? Dan is houtskeletbouw misschien ook iets voor jou.

Professioneel advies

Wil je meer weten over houten gevelbekleding en welke mogelijkheden dit biedt voor je bouwproject? Kom langs bij een vestiging in jouw buurt en laat je adviseren door onze experts.