Hellend dak isoleren: methodes, soorten en advies

Materialen voor daken

Meer wooncomfort, minder energieverlies. Nu de energieprijzen de pan uitswingen, neemt de vraag naar isolatieprojecten toe. Niet onlogisch, in een goed geïsoleerde woning is er tot maar liefst 50 % minder warmteverlies, op voorwaarde dat ook het dak goed geïsoleerd is.

Welke materialen geschikt zijn om hellende daken te isoleren en hoe je dat het best aanpakt, vertelt Lionel Wollwert - Market Manager Insulation bij KNAUF.

Waarom is het belangrijk om het dak goed te isoleren?

Lionel: “Een slecht geïsoleerd dak is verantwoordelijk voor zo’n 30 % van de warmteverliezen van een woning. Door het goed te isoleren, ervaren de bewoners niet alleen meer wooncomfort, maar profiteren ze ook van een lagere energiefactuur. Meer zelfs, er zijn nog vele andere voordelen:

  • Een woning met een goed geïsoleerd dak verbruikt minder energie. Dit betekent dat de CO2-uitstoot daalt, en dat is goed voor het milieu.
  • Dakisolatie verhoogt het wooncomfort. In de winter blijft de warmte binnen, in de zomer blijft ze buiten. Bovendien voorkomt isolatie schimmelvorming en verbetert het de luchtkwaliteit, wat natuurlijk een positieve invloed heeft op de gezondheid.
  • De isolatie in het dak houdt niet alleen de warmte binnen, maar zorgt ook voor akoestische isolatie door vervelende buitengeluiden te dempen. Denk aan voorbijrijdende wagens of burenlawaai.
  • Dakisolatie verlaagt het E-peil van de woning en zorgt voor een positiever EPC-attest. Wanneer de woning verkocht wordt, heeft dit een gunstig effect op de verkoopwaarde. Wordt de woning verhuurd, dan hangt de indexatie van de huurprijs zelfs af van het E-peil.”

Wat zijn de beste materialen om het dak te isoleren?

Lionel: “Voor gordingen- of spantendaken raden wij glaswolrollen aan in plaats van isolatieplaten omdat ze makkelijk te transporteren en stockeren zijn:

  • Een topproduct is Multifit 035 (lambdawaarde 35, verkrijgbaar in diktes van 6 tot 26 cm). Zowel de thermische prestaties als het installatiecomfort zijn ideaal.
  • TR312 is dan weer geschikt voor het thermisch isoleren van hellende daken met een regelmatige structuur. Dit product is goedkoper, maar de lambdawaarde is dan ook een pak lager.
  • Twinfit 034 combineert de glaswolrol met een gemetalliseerd polyethyleentereftalaat (PET) dampscherm, versterkt met een glasvezelweefsel dat gecoat is met polyethyleen (PE). Dit is ideaal voor de isolatie van hellende daken met regelmatige dakelementen.
  • Niet te vergeten: zorg voor een goede luchtdichtheid van het volledige isolatieproject door onze isolatiewollen te combineren met o.a. dampschermen, tapes, dubbele wanden, membranen of zelfs profielen.”

Wat maakt deze materialen zo efficiënt?

Lionel: “De rode draad doorheen het KNAUF Insulation-gamma is de innovatieve ECOSE® Technology. Dit is een revolutie in de bouwsector. Dankzij deze technologie gebruiken we al sinds 2009 geen chemische middelen zoals fenol, formaldehyde en acryl meer.

Ecose is een 100 % natuurlijk bindmiddel dat zorgt voor een milieuvriendelijke isolatie. Zonder irritatie van de huid en keel, een gigantisch voordeel voor de installateur! Bovendien bespaart deze technologie 500x meer energie dan nodig is voor de productie en zijn er tijdens het productieproces minder schadelijke emissies.”

Afbeelding

Wat is de ideale dikte bij thermische isolatie?

Lionel: “We spreken niet van centimeters, maar van RD-waarde. Dit is de warmteweerstand van het materiaal: hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Het is dus belangrijk om een hoge RD-waarde te kiezen, in tegenstelling tot de lambda-waarde, die de thermische geleidbaarheid van het materiaal bepaalt. Dit is de hoeveelheid warmte die het isolatiemateriaal overdraagt en daarom geldt: hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert."

Heb je advies voor de uitvoering van de dakisolatie?

Lionel: “In plaats van defensieve oplossingen te zoeken om de energierekening te verminderen, is investeren in duurzame dakisolatie een pak interessanter. Zeker wanneer de zolderruimte – nu of later – gebruikt zal worden als slaap- of studeerruimte. Afhankelijk van de bestemming van de zolderruimte, bieden we passende oplossingen aan. Die zijn terug te vinden in onze KNAUF-isolatiegids, een aanrader om door te nemen voor de start van de isolatiewerken.”

Zijn er isolatiepremies?

Lionel: “Afhankelijk van de regio van de woning en de RD-waarde van het dak, zijn er verschillende premies. Om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren, geven we op onze website meer info over de isolatiepremies.”

Nog een laatste tip?

Lionel: “Overhaast thermische isolatieprojecten niet. Denk goed na over de bestemming van de ruimte onder het dak en kies op basis daarvan de beste isolatiematerialen en de meest optimale methode.”

“Eén naam, één merk, één familie: YouBuild staat nu nóg dichter bij de klant.”

Lees meer

Knauf Pocket Kit: innovatief all-in-one schuifdeursysteem

Lees meer