Dakkanten afwerken: Tijdbesparende high-end afwerkingsproducten

Materialen voor daken

Terwijl het afwerken van dakkanten vroeger voor elke vakman een tijdrovende opdracht was, maken dagkantelementen de klus vandaag een pak makkelijker. En sneller. Jansen Building Products, specialist in geprefabriceerde gipskartonelementen, garandeert met z’n producten een tijdwinst van maar liefst 60 %. Hoe?

Gunther Vliegen, sales coördinator bij Jansen Building Products, geeft een woordje uitleg.

Afbeelding

Gunther: “Al onze producten bieden een enorme tijdbesparing tijdens de installatie op de werf. Daarbovenop maken ze ook nog eens een onberispelijke en strakke binnenafwerking mogelijk, met minder kans op krimpscheuren voor de eindgebruiker.”

Welke producten biedt Jansen Building Products aan?

Gunther: “Wij leveren hoogkwalitatieve dagkantelementen (DK-1 en DK-2), stootvaste hoekafwerkingen, prefab afwerkingsstukken en afwerkingsplaten uit gipskarton voor hangtoiletten. We leveren uitsluitend aan erkende verdeelcentra zoals YouBuild en Mpro. Binnen het gamma dagkantelementen bieden we verschillende types aan: van standaard gipskarton tot gipskarton met verhoogde waterwerendheid of water- en schimmelwerendheid.”

1

Dakkantelementen DK-1

Voor een perfecte en snelle afwerking van dagkanten aan ramen en deuren ontwierp Jansen Building Products het gebrevetteerde dakkantelement DK-1. Deze elementen bestaan in verschillende standaardbreedtes en -lengtes, maar kunnen ook op maat gemaakt worden met een minimumafname van 75 stuks/lengte/breedte/dikte. Ook kan de klant kiezen uit een pleisterprofiel in galva of aluminium.

Voor dakkantelementen zijn verschillende standaardafmetingen op voorraad: standaard gipskarton met een galva pleisterprofiel met een lengte van 2,2 meter, 2,6 meter en 3 meter, en een breedte van 235 en 295 millimeter.  

Voordelen DK-1:

 • Snelle en eenvoudige installatie: 60 % tijdwinst
 • Strakke afwerking
 • Geen tijdrovende manipulaties
 • Minder kans op krimpscheuren
 • Plamuurwerk in dagkant is overbodig
 • Perfect haakse afwerking

  Geen beschadiging aan het raamprofiel
  Gunther: “Het dakkantelement DK-1 is een gepatenteerd product dat bestaat uit een op breedte gezaagde gipskartonplaat waarbij in één lengtezijde een pleisterprofiel is ingewerkt. De gipskartonstrook wordt in productie voorzien van een licht schuine infrezing over de gehele lengte, waarin het pleisterprofiel verkleefd wordt.”   
Afbeelding
2

Dakkantelementen DK-2

Wil je als professional snel en eenvoudig deuropeningen of de kopse kant van scheidingsmuren afwerken, dan is het dagkantelement DK-2 de perfecte oplossing. Het bestaat uit een op breedte gezaagde gipskartonplaat waarbij in twee lengtezijden een pleisterprofiel is ingewerkt. Net als bij DK-1 wordt de open voeg tussen het profiel en het gipskarton fabrieksmatig voorzien van een elastisch blijvend voegmiddel.

Dagkantelementen DK-2 kunnen zowel op maat verkregen worden, als in standaardafmetingen van 2,2 meter, 2,6 meter en 3 meter lang en 115 en 165 millimeter breed.

Voordelen DK-2

 • Snelle en eenvoudige installatie: tot 60 % tijdwinst
 • Geen tijdrovende manipulaties
 • Minder kans op krimpscheuren
 • Perfect haakse en strakke afwerking
 • Dagkantelementen van Jansen Building Products installeren, is zeer eenvoudig. Ontdek in dit filmpje waarom.
Afbeelding
3

Gipso-Plus & TC-90

Gunther: “Voor de montage van binnen- en buitenhoeken in gipskartonplaat is er Gipso-Plus, een tijdbesparende oplossing die in vergelijking met traditionele hoekafwerkingen zeer snel en eenvoudig te plaatsen is. Bovendien ben je zeker van een perfecte afwerking met minder scheurrisico en is bijkomend plamuurwerk overbodig doordat er geen extern hoekprofiel moet geplaatst worden. Ook TC-90, onze stootvaste hoeken in 60° en 90°, is een populair product voor extra tijdwinst.”

“Eenmaal de professional onze producten gebruikt heeft, wil hij niets anders meer.”

Afbeelding
4

Prefab afwerkingsstukken

Gunther: “Onze prefab afwerkingsstukken, geprefabriceerd in gipskarton, worden steeds op maat gemaakt. We leveren ze in standaard gipskarton, gipskarton met verhoogde waterwerendheid of water- en schimmelwerendheid, gipskarton met verhoogde brandwerendheid (RF), geluidswerendheid of met verhoogde stootvastheid.

Voorverlijming en stootvaste hoeken zijn opties. Enkel V-frezingen zijn ook mogelijk, zo zijn de producten ook makkelijker te transporteren en krijgen we vaak meer aantallen op een pallet.”

Afbeelding
5

Afwerkingsplaat voor hangtoilet

Gunther: “Op vraag van de markt en van onze verdelers ontwikkelden we naast onze DK-2 ook onze afwerkingsplaat voor hangtoiletten. Dit waterafstotend paneel in gipskarton is voorzien van alle nodige uitsparingen (op maat van de meest gebruikte hangtoiletsystemen) en zorgt zo voor een optimale afwerking van inbouwreservoirs. Het is beschikbaar in 2 x ABA WR, 4 x ABA WR en 2 x ABA Duragyp.”

 Voordelen:

 • Snelle en eenvoudige installatie
 • Perfect voorgevormd
 • Strakke afwerking
 • Onmiddellijk overschilderbaar
 • Ook geschikt om te tegelen
Afbeelding

Heb je nog bijkomende tips voor de professional?

Gunther: “Zorg voor voldoende verluchting voor, tijdens en na de installatie. We raden aan om in niet-permanente vochtige ruimtes gipskarton met verhoogde waterwerendheid (WR) te gebruiken. In permanent vochtige ruimtes is het belangrijk om te kiezen voor gipskarton met een verhoogde water- en schimmelwerendheid (WAB). We zien dat onze producten steeds meer aan populariteit winnen. De enorme tijdwinst is vast en zeker een belangrijke factor, maar daarnaast zorgen onze high-end producten voor een mooie en strakke afwerking waardoor ze ook bij architecten in de smaak vallen.”

Wil je meer weten over het assortiment van Jansen Building Products? Vraag ernaar in jouw dichtstbijzijnde YouBuild- of Mpro-vestiging of neem een kijkje op www.jansenbuildingproducts.be.

Afbeelding

Gevelstenen, tuintegels en kasseien van MBI: een duurzame keuze

Lees meer

Rectilom® gefreesde betonblokken voor verlijming: nieuw en uniek in België!

Lees meer