Isoleren met akoestische panelen: verbeter het wooncomfort

Isolatie

Isoleren met akoestische panelen: verbeter het wooncomfort

Wanneer we bouwen of verbouwen, denken we automatisch aan isoleren. Meer bepaald: thermisch isoleren. Nochtans is ook een goede akoestische isolatie geen overbodige luxe om het wooncomfort te verhogen. Hoe? We namen een kijkje in het gamma van Acoustix Pan-terre, dé referentie voor performante akoestische oplossingen, en delen onze tips.

Waarom akoestisch isoleren?

Of je nu klein en compact woont in een verstedelijkt gebied of ruim en weids op het platteland, je wil thuis ongestoord kunnen genieten van rust en stilte. Zonder lawaaihinder. Je ervaart het misschien niet bewust zo, maar geluidsoverlast heeft een grotere invloed op je gezondheid dan je denkt. Rust maakt plaats voor kleine frustraties en ergernissen, en dat kan op lange termijn leiden tot stress, concentratie- en geheugenstoornissen.

De oplossing: akoestisch (na-)isoleren. Door goed akoestisch te isoleren, ban je omgevingsgeluiden uit de woning én zorg je voor een betere verdeling van het geluid in de verschillende ruimtes.

Akoestische isolatie vs. akoestische correctie

Terwijl akoestische isolatie het lawaai van buiten of van een aanpalende woning neutraliseert of verzwakt, verandert akoestische correctie het geluidskader met het oog op een specifieke activiteit.

Acoustix Pan-terre panelen zijn een efficiënte oplossing om je te beschermen tegen een luidruchtige omgeving.

Acoustix Pan-terre akoestische isolatiepanelen

Acoustix Pan-terre staat voor een efficiënte oplossing voor elk type gebouw. Met een optimale afscheiding, afdichting, dunne bekleding, lichte uitvoering én makkelijke plaatsing voldoen deze geluidsisolatiepanelen aan alle bouw- en akoestische vereisten. Zowel voor traditionele bouwwerken en houtskeletbouw, als voor alle interieurwerken om de geluidsisolatie te verbeteren:

  • Akoestische bekleding van muren, vloeren, plafonds en onderdaken
  • Bouw van vaste of verplaatsbare akoestische wanden
  • Overkapping van lawaaierige machines
  • Akoestische behandeling van industriële en openbare lokalen

De Acoustix Pan-terre panelen kunnen met verschillende afwerkingsplaten gecombineerd worden: Gips, hoge densiteit Gips, Gipsvezel en OSB/3 zero. Hiervoor gebruikt Acoustix Pan-terre lijm op basis van polyvinylacetaat die geen formaldehyde bevat. Zo krijg je de garantie van een gezond en duurzaam materiaal van de hoogste kwaliteit. Wat verder in dit artikel vertellen we meer over de ecologische manier van ondernemen van Acoustix.

Afbeelding

5 afwerkingen, 4 verschillende afmetingen

Het Acoustix Pan-terre paneel is verkrijgbaar in 5 afwerkingen en 4 verschillende formaten.

1. Acoustix Pan-terre Natuur
Hard geluidsisolatiepaneel van gerecycleerd papier en vlaslemen. Combineer deze panelen met diverse afwerkingsplaten voor een optimaal akoestisch resultaat.
Verkrijgbaar in afmetingen 2500 x 1200 mm, (16NA) 2500 x 600 mm (16NB) en 1250 x 1200 mm (16NC).

2. Acoustix Pan-terre Gips
Hier worden de Acoustix Pan-terre Natuur-panelen verlijmd op een afwerkingsplaat van gips van 12,5 mm dik. De gipsplaat heeft aan weerszijden een dunnere rand en de gebruikte lijm bevat geen formaldehyde.
Verkrijgbaar in afmetingen 2500 x 1200 mm (28PA) en 2500 x 600 mm (28PB).
 

3. Acoustix Pan-terre hoge densiteit Gips
Door Acoustix Pan-terre Natuur-panelen te verlijmen op een 12,5 mm dikke gips van hoge densiteit (type Siniat Ladura), is dit akoestisch paneel ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes of wanneer zware lasten aan het wandpaneel moeten bevestigd worden.
Verkrijgbaar in afmetingen 2500 x 1200 mm (28DA) en 2500 x 600 mm (28DB) met een dikte van 28,5 mm (16 + 12,5 m).

4. Acoustix Pan-terre Gipsvezel
Dit zijn Acoustix Pan-terre Natuur-panelen van 16 mm dik die op een 12,5 mm dikke afwerkingsplaat van gipsvezel gelijmd zijn. Gipsvezelpanelen zijn vochtwerend, ecologisch en zorgen voor een aanzienlijke massa die op akoestisch vlak nog beter scoort.
Verkrijgbaar in afmetingen 2500 x 1200 mm (28FA) en 2500 x 600 mm (28FB). De dikte is 28,5 mm (16 + 12,5 mm).

5. Acoustix Pan-terre OSB/3 zero
Pan-terre Natuur-panelen van 16 mm worden op een 18 mm dikke plaat van OSB/3 zero gelijmd voor nóg betere akoestische prestaties. Vooral voor de realisatie van vloeren of wanden die zware lasten moeten dragen, zijn deze panelen dé oplossing. Deze panelen vertonen een gegroefde structuur die aan 4 zijden zelfdragend is bij installatie op vloerbalken en nemen een minimum aan ruimte in.
Verkrijgbaar in afmetingen 2440 x 590 mm (340OSB) met een dikte van 34 mm (16 + 18 mm).

previous item
next item
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Duurzame en milieuvriendelijke akoestische platen

Acoustix Pan-terre hecht veel belang aan milieuvriendelijkheid. De Acoustix Pan-terre wandpanelen worden in de fabriek in Luik vervaardigd uit natuurlijke en lokaal geproduceerde materialen zoals gerecycleerd papier en stro van linnen. Door tijdens het productieproces alle restafval te recycleren en zo weinig mogelijk grijze energie te verbruiken, vermindert het bedrijf z’n ecologische impact. Duurzaam en ecologisch van bij de bron, Acoustix Pan-terre staat voor een korte productieketen en lokale tewerkstelling.

Afbeelding

Anders ondernemen

Acoustix Pan-terre maakt deel uit van Groupe Terre, een onderneming die kiest voor een sociale en solidaire economie. Het economisch model is dat van een onderneming dat arbeidsplaatsen biedt aan mensen die ver van de traditionele arbeidsmarkt staan. De werking is gebaseerd op participatief beheer en directe democratie in een klimaat van vertrouwen.

Meer weten over de Acoustix Pan-terre akoestische panelen? Neem een kijkje op www.acoustix.be of vraag advies in je dichtstbijzijnde YouBuild verkooppunt.

“Eén naam, één merk, één familie: YouBuild staat nu nóg dichter bij de klant.”

Lees meer

Knauf Pocket Kit: innovatief all-in-one schuifdeursysteem

Lees meer