Alle tips voor het aanleggen van een zwembad

Buitenafwerking

Alle tips voor het aanleggen van een zwembad

Niets leuker dan een verkwikkende duik in je eigen zwembad. Maar, hoe begin je eraan? Welke keuzes moet je maken? En welk materiaal is het meest geschikt? Of je nu een zwembad wil aanleggen voor jezelf of bij klanten, in deze blog delen we een handig stappenplan én praktisch advies van onze professionele experts.

Zwembad aanleggen: praktische tips en werkwijze

Een zwembad inbouwen mag dan wel eenvoudig lijken, toch moet je rekening houden met een aantal zaken om jarenlang te genieten van een duurzaam zwembad. Duik in de verschillende stappen die je moet volgen en ontdek waarom je best in zee gaat met een professionele zwembadbouwer.

Het project

Wanneer je precies weet welk zwembad je wil en alle werken gepland zijn, kan je starten met de aanleg van het zwembad. Wil je binnen de 3 tot 4 maanden onbezorgd in jouw zwembad duiken, dan doe je voor het uitgraven van de grond en het storten van het beton voor de zwembadvloer het best een beroep op een gespecialiseerde professional.

Waterdichtingssysteem voor zwembaden – by Mapei

Bij de bouw van je zwembad is een onberispelijke waterdichting essentieel. Rodolphe Nicolas, Sales Manager Zuid-België bij Mapei, vertelt ons meer over de juiste producten en geeft gericht advies.

Afbeelding

Wat zijn de belangrijkste stappen voor het aanleggen van een zwembad?

R.N.: “Met onze Mapei-producten maak je een zwembad stap voor stap waterdicht. Om tot een perfecte waterdichting te komen, moet je die verschillende stappen uiteraard nauwgezet volgen. Ik licht ze graag even toe:

1.

Zwembad inbouwen

In eerste instantie moet je tank stabiel genoeg zijn zodat hij in de loop der jaren niet kan barsten. Of de vloer nu gemaakt is van gestort beton, Stepoc-blokken of een soortgelijk systeem, je moet steeds voldoende aandacht besteden aan de verbinding tussen de vloer en de wanden.

2.

Egaliseer de vloer en maak de muren recht

Aangezien beton kan krimpen, kan je deze het best egaliseren met een dekvloer van Topcem Pronto-cement, een gebruiksklare mortel die na 4 dagen volledig droog is. Dankzij het waterkristallisatiesysteem kan je zelfs al na 24 uur een waterdichtingssysteem installeren. Let wel, de dekvloer moet een minimale dikte hebben van 1 tot 35 mm. Voor de wanden raad ik de sneldrogende mortel Planitop Fast 330 aan, die met laagdiktes van 3 tot 30 mm voor een gemakkelijke en vezel-versterkte egalisatie zorgt.

3.

Afdichting

  • Maak alle hoeken met Mapelastic Smart waterdicht door Mapeband in het nog verse product aan te brengen. Deze strip absorbeert de uitzetting van de ondergrond en zorgt voor een perfecte afdichting. Breng vervolgens Mapenet 150 aan op alle wanden waarin het wapeningsnet is verwerkt.
  • Opgelet: vergeet niet om rondom skimmers, blowers en spots de Mapeband te verlijmen met de daarvoor bestemde lijm Adesilex PG4, vervolgens breng je 2 lagen Mapelastic Smart aan zoals in het voorbeeld (zie foto ©Mapei).
  • Bekleed alle wanden en de vloer van de tank met Mapelastic Smart, waarin het wapeningsnet Mapenet 150 is verwerkt. De volgende dag kan je al een tweede laag Mapelastic Smart aanbrengen.
4.

Betegelen en voegen

LIJMEN:

  • Voor mozaïek kiezen we Adesilex P10 + Isolastic ultra witte lijm, speciaal ontworpen voor glas-, keramiek- en marmermozaïek.
  • Voor tegels raden wij Elastorapid aan omdat het bestand is tegen de buitenlucht, vorst enz. Deze lijm is ideaal voor grote formaten.

VOEGEN:

Wij raden aan om het geschikte gereedschap uit onze ‘reinigingskit’ te gebruiken. Voegen doe je dan zo:

  • Met Kerapoxy CQ, een epoxymortel - die verkrijgbaar is in 21 kleuren - waarmee je voegen van 2 mm breed maakt. Omdat het op basis van kwarts is, is het nog makkelijker aan te brengen en af te wassen.
  • Of gebruik Kerapoxy Design, een lichtdoorschijnende voeg die bijzonder goed werkt met glaspasta’s. Deze is beschikbaar in 31 kleuren en je kan zelfs glitter toevoegen.
5.

Het plaatsen van de boordstenen

Met boordstenen zorg je voor een perfecte afwerking van het zwembad. In natuursteen, beton of keramische tegels ... de keuze is aan jou. Gebruik hiervoor een cementgebonden middel- en dikbedmortel tot 30 mm: Mapestone 2.”

Afbeelding

Een heleboel producten, kan je nog eens kort samenvatten?

R.N.: “Natuurlijk, ik benadruk hierbij de laatste nog eens:

  • Mapesil AC: schimmelwerende siliconenkit voor het afdichten van de voegen
  • Kerapoxy CQ: een makkelijk aan te brengen tegelvoeg, maar gebruik de juiste tools.
     

Hoe ziet 2021 eruit voor Mapei?

R.N.: “We weten niet wat de toekomst ons zal brengen, maar wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat onze klanten mooie projecten en renovaties zullen blijven realiseren en er steeds vol vertrouwen invliegen. Tal van grote bouwprojecten zijn in uitvoering of zitten nog in de pijplijn. Ik kan dus gerust zeggen dat we de toekomst serener zien dan we een jaar geleden gedacht hadden.”

Wil je meer informatie? Vraag advies in 1 van onze 17 verkooppunten in België. Of heb je je laten inspireren en wil je jouw realisatie graag met ons delen? We zijn benieuwd, stuur ons je mooiste foto’s!

Gevelstenen, tuintegels en kasseien van MBI: een duurzame keuze

Lees meer

Rectilom® gefreesde betonblokken voor verlijming: nieuw en uniek in België!

Lees meer