Infiltratiesystemen

Ruwbouw

VOORZIE ZE AL METEEN IN UW PLAN, ZO VOORKOMT U EXTRA WERKEN ACHTERAF

Bent u het beu om door de plassen te lopen voor uw deur? Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een meer serene omgeving en het risico op overstromingen verkleinen? Dat kan nu al door regenwaterinfiltratiesystemen rond uw woning te installeren!

EEN WOORDJE UITLEG:

In de afgelopen decennia is het aantal geasfalteerde, gebetonneerde en verharde gebieden sterk toegenomen, waardoor regenwater in riolen, beken – of erger nog – straten en huizen stroomt ... In sommige gebieden speelt ook intensieve landbouw een rol. Als het te hard regent, is de afwatering niet meer toereikend en is er gegarandeerd een overstroming. Om beter bestand te zijn tegen deze weersinvloeden en niet te veel schade te lijden moet water op natuurlijke wijze in de bodem kunnen infiltreren en moet de bodem zijn rol als spons kunnen spelen.

“Overstromingen zijn niet onvermijdelijk, we hebben allemaal een rol te spelen” Idelux.

WAT KUNT U ZELF DOEN?

Rondom woningen zijn al buitenvoorzieningen aanwezig. In België schrijft de wetgeving voor dat regenwater “op het perceel” moet worden geïnfiltreerd. Om het infiltratievermogen van de bodem op uw terrein te bepalen moet u een doorlatendheidsproef laten uitvoeren en de stedenbouwkundige dienst vragen of u drainageoplossingen mag installeren.

Vervolgens moet u nog wel onderscheid maken tussen verontreinigd en niet-verontreinigd regenwater. De wet gaat ervan uit dat regenwater dat van een dak, een terras of een oprit afloopt, slechts zeer matig verontreinigd is. Dat water mag u dus gerust opvangen, hergebruiken (auto’s wassen, toiletten doorspoelen, enz.) of – als dat niet kan – zoveel mogelijk in de grond laten sijpelen.

DE OPLOSSINGEN ONDER DE LOEP!

  1. Van bij de ruwbouw

    Met de lente voor de deur is het de ideale periode om uw infiltratiesysteem in te graven, om na te denken over drainage en waterdichting en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzame toekomst.
    Infiltratiekratten van pvc die rond het huis of in de tuin worden geplaatst, spelen een belangrijke rol bij de gecontroleerde afvoer van regenwater. Dankzij de cellen en het filterdoek van geotextiel waarin de kratten zijn gewikkeld, wordt het water gedispergeerd zodat het langzaam in de grond sijpelt. De overloop, die als een bufferzone fungeert, leidt het water naar de riolering of de regenwatertank die u hebt ingegraven.

    In Vlaanderen zijn deze rainboxen al verplicht, omdat de bevolkingsdichtheid er zo groot is dat de agglomeraties uit hun voegen barsten.

    → Hoeveel hebt u er nodig?

    Om te weten hoeveel infiltratiekratten u nodig hebt, moet u uitgaan van het oppervlak van uw dak.

    → Hebt u een meer industriële oplossing nodig?

    De kratten zijn ook verkrijgbaar in grotere afmetingen, zodat ze een soort wachtbekken kunnen vormen dat als filter fungeert voor de waterstroom die moet worden afgevoerd.

    Onze leveranciers:

    Woningen: BEPOPLAST, DS PLASTICS, PIPELIFE

    Industriegebieden: BEPOPLAST, DS PLASTICS, PIPELIFE, O BETON, REMACLE

  2. BUITENVOORZIENINGEN

    Of u het nu doet uit esthetische of praktische afwegingen of uit milieubewustheid, het is belangrijk om goed na te denken over uw buitenvoorzieningen: paden, opritten, parkeerplaatsen, terrassen ... Voor elk van die voorzieningen bestaat er immers een innovatieve drainageoplossing.

    Trends:

    Wist u dat het volkomen achterhaald is om de voorzieningen rond uw woning in één enkel materiaal aan te leggen? Net als bij het interieur van uw huis, wordt tegenwoordig ook buiten met een variatie aan materialen, vormen en kleuren gespeeld. Er worden structuren gebruikt, grafische normen worden doorbroken en er wordt gevarieerd met texturen. Zelfs bij drainage worden bestratingen zo toch een tikkeltje fun!

    Tips:

    Aangezien dit soort bestrating voorzien is van een zeer specifiek drainagesysteem, neemt u best een vakman onder de arm. Om doeltreffend te zijn moet de gehele bestrating, met inbegrip van de voegen en de mortellaag, voldoende waterdoorlatend zijn.

Waterdoorlatende producten zonder vegetatie:

  • Drainerende klinkers. Dit is de meest esthetische keuze. Door hun porositeit kunnen ze tot maar liefst 540 liter/ha per seconde afvoeren! Deze klinkers worden gelegd met grote voegen die worden gevuld met fijn grind, zodat het water erdoor kan sijpelen. Ze zijn gemaakt van beton of gebakken klei en zijn niet berijdbaar, maar dankzij hun design kunt u bijzonder leuke buitenvoorzieningen ontwerpen. Ze zijn verkrijgbaar in rechthoekige en ronde formaten, maar ook grafische vormen en baksteenformaten ... en bovendien in tal van kleuren.

Onze leveranciers:

BLEIJKO Percola/Perfora, COECK Waterdoorlatende klinkers, EBEMA Eco Solutions, MARLUX Hydro Lineo/Brick, MBI Porodrain of WIENERBERGER Passaqua

  • Stabilisatiematten zijn ademende honingraatmatten van pvc, op maat gemaakt, voor een snelle en eenvoudige installatie. Elke cel kan worden gevuld met grind, zand of zelfs teelaarde.
    De structuur van deze matten is zo ontworpen dat er geen gaten of oneffenheden zijn. U verkrijgt een vlakke, esthetische en stevige ondergrond, zelfs voor allerhande verkeer ... waaronder hoge hakken!

Tip:

Ideaal voor parkeerplaatsen, campers of parkeerterreinen ...

Onze leveranciers:

ACO GARDEN Gravel Fix, E.M.G Drainair, NIDAPLAST Nidagravel

Waterdoorlatende producten met vegetatie

Met grasdallen van kunststof of beton kunt u een zogenaamd berijdbaar gazon aanleggen. De dallen zijn groter en de cellen zijn meer open om een hoge concentratie van gras mogelijk te maken. Zo blijft de ondergrond langer stabiel en waterdoorlatend.

Trends:

Wist u dat bestrating ook kan worden aangelegd met bijvoorbeeld grassen, vetkruid en bodembedekkers? Stoepen hoeven niet altijd traditioneel te ogen! De nieuwe producten op de markt zijn niet alleen mooi, ze zijn ook onderhoudsarm. Charme gegarandeerd!

Tips:

Wees creatief met de variatie aan geometrische vormen en combineer het nuttige, het mooie en het praktische op één en dezelfde plek! Als u trouwens om esthetische redenen bijvoorbeeld kasseien wenst te behouden (zoals op boerderijen), mag u niet vergeten om tussen de verharde paden een strook gras van minimaal 60 cm aan te leggen, zodat het water kan wegvloeien.

Onze leveranciers:

ACO GARDEN Aera, COECK Grasdallen, EBEMA Eco Solutions, E.M.G. Terradall/Terraweb, MARLUX Mirum, NIDAPLAST Nidagrass

Terrasdragers

Leg uw toekomstige terras aan op een geschikt waterdichtingssysteem. Gedaan met natte voeten! Loop – weer of geen weer – blootsvoets over uw terras.

Terrasdragers zijn in hoogte verstelbaar met minimale afmetingen voor maximale mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig beschikken over een automatische hellingscorrector, zodat het overtollige water niet alleen in de voegen sijpelt, maar ook naar een goot wordt afgevoerd.

Trends:

Combineer hout met tegels, of betonlook met kleur ... De dragers kunnen worden aangepast aan de breedte van uw tegels of houten planken ... Geef toe: de combinatie is geslaagd, snel en praktisch, het ‘klikt’ tussen die twee!

Tips:

Als uw terras op beton wordt aangelegd, vergeet dan niet om een drainagemat te installeren. Als u van plan bent om boven een woongedeelte een terras aan te leggen, zijn de dragers een lichtere en praktischere oplossing! Op terrasdragers kunt u net zo goed tegels van keramiek, blauwe hardsteen of beton leggen, op voorwaarde dat ze ten minste 2 cm dik zijn.

Onze leveranciers:

SOLIDOR

Goten

Als we het over goten hebben, denken we doorgaans aan dat lelijke, rechtlijnig opengewerkte metalen rooster dat onderaan de oprit van onze ouders zit. Tegenwoordig zijn er echter talloze mogelijkheden om de goten bij een oprit of terras mooi af te werken.

Er zijn verschillende esthetische designs, grafische vormen en kleuren met zeer trendy of meer traditionele roosters van pvc of polyesterbeton.

Tip:

Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, is het erg belangrijk om uw terras af te werken met een goot. Zo voorkomt u dat het gazon te nat wordt en dat al het water blijft staan, of uw terras nu op dragers is aangelegd of niet. Voorzie dus altijd een goot.
Wist u dat gootroosters verschillende weerstanden kunnen hebben? Zo zijn er roosters met een lichte weerstand, A - voor voetgangers, C - voor auto’s en zo verder tot F - voor vliegtuigen of vrachtwagens ...

Onze leveranciers:

ACO, NICOLL Calameo

EN HET BESTE? ALLES KAN WORDEN GECOMBINEERD!

Hoewel deze oplossingen de zware overstromingen van de laatste tijd niet kunnen voorkomen, kunnen ze wel helpen om de hoeveelheid water die in de bodem sijpelt, te vertragen en te verminderen, waardoor de bodem meer waterdoorlatend en minder sponzig wordt. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, worden deze oplossingen uiteraard nog doeltreffender.

En ... aangezien dit binnenkort allemaal verplicht wordt, kunt u deze werken net zo goed nu al op een milieubewuste manier plannen in plaats van over een paar jaar helemaal opnieuw te moeten beginnen!

Advies nodig? Kom eens langs bij YouBuild.

Gevelstenen, tuintegels en kasseien van MBI: een duurzame keuze

Lees meer

Rectilom® gefreesde betonblokken voor verlijming: nieuw en uniek in België!

Lees meer