Velux zonwering mogelijkheden en zomertrends

Binnenafwerking

De naam VELUX luidde bijna 80 jaar geleden voor het eerst in Denemarken en weerspiegelt de betekenis van het concept: VE staat voor ventilatie en LUX voor licht. Hun missie? De leefomgeving verbeteren door natuurlijk licht en frisse lucht via het dak naar binnen te brengen. Op die manier verspil je geen ruimte onder je dak.

Het bedrijf is al 50 jaar actief in België en Luxemburg en heeft 90 mensen in dienst. Zij staan in voor aantrekkelijke ideeën en kwaliteitsproducten die onze huizen en daken mooier en praktischer maken. Zo biedt VELUX zonwering, jaloezieën, rolluiken, lichttunnels en sinds kort modulaire lichtstraten aan.

Een aangename zomer op zolder zonder hittehinder

Op zoek naar een manier om het hele jaar door te genieten van je zolderruimte, zonder last te hebben van de warmte? VELUX geeft advies:

 • Om de temperatuur op je zolder in de zomer behaaglijk te houden, laat je overdag best het rolluik of zonnescherm naar beneden. Schakel elektrische apparaten uit die de kamer kunnen opwarmen.
 • Verlucht je kamer 's avonds en/of 's nachts en probeer tocht te creëren door andere ramen of deuren een paar minuten open te zetten.
 • Plaats tot slot insectenhorren voor je ramen. Zo krijg je een goede nachtrust, zonder muggen, vliegen of andere rondvliegende insecten.
previous item
next item
Afbeelding
Velux hor
Afbeelding

De mogelijkheden

Valène Mocellin, Junior Account Manager bij VELUX, vertelt uitgebreid over de vele VELUX-oplossingen.

Heb je de laatste twee jaar een grotere tendens opgemerkt om meer licht te creëren?

“Absoluut! Sinds de coronapandemie zijn alle ruimtes in huis gebruikt en wordt bijvoorbeeld de zolder optimaal benut als een thuiskantoor. Zo kregen de thuiswerkers al snel de behoefte om te investeren in goede thermische en akoestische isolatie, goede ventilatie en voldoende licht. Bovendien maakte de hitte tijdens de lockdown het bijna onmogelijk om onder de daken te werken. Dus de vraag naar VELUX-raamoplossingen en zonwering was groot.”

Verwarren we verduisterende rolgordijnen niet vaak met zonneschermen? Zijn ze echt anders in de hitte?

“Ja, ze zijn verschillend. Het verduisteringsrolgordijn is geen warmtebarrière. De buitenste coating voorkomt enkel lichtinval. Hierdoor kan de warmte tussen het glas en het rolgordijn zo sterk stijgen dat het rolgordijn kan vervormen door de zonnestralen die het glas hebben geraakt. Daarom moet je je woning langs de buitenkant tegen de hitte beschermen met een VELUX-raam met een zonnescherm. Deze screens voor je ramen verminderen de warmte met 70 %, ofwel kan je een buitenrolluik kiezen, dat je maximale bescherming tegen de hitte biedt.

Deze oplossingen zijn enkel van toepassing wanneer je geen kunstlicht nodig hebt. Als dit wel het geval is, installeer je beter een extra dakraam, een plat dakraam, of een modulair glazen dak waardoor je natuurlijk licht krijgt.”

Afbeelding
1.

Schuindakraam

Het meest voorkomende dakvenster. isdat voor schuine daken. Je komt ze vaak tegen in een slaapkamer, waar het belangrijker is om de ruimte donker te houden.

OPLOSSINGEN VOOR BINNEN

 • Verduisterend rolgordijn. Dit is het traditionele rolgordijn voor de slaapkamer. Het dompelt je onder in duisternis, zodat je kan genieten van een rustgevende nacht.
 • Lichttemperend rolgordijn. Als je het binnenvallende zonlicht wil dimmen zonder de kamer te verduisteren, is dit rolgordijn de perfecte oplossing.
 • DUO verduisterend rolgordijn. Dit 2-in1-gordijn is ideaal in een kamer die veel functies heeft, omdat je makkelijk kan switchen tussen licht en donker.
 • Plisségordijn. Dit zwevend rolgordijn heeft 2 bedieningsstangen waarmee je de tegenoverliggende zijde kan verbergen zonder dat je je rolgordijn helemaal hoeft te sluiten. Het is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar het geeft ook een dynamische toets aan de kamer. Het gordijn is verkrijgbaar in 16 kleuren en in lichttemperende of verduisterende uitvoeringen.
 • Jaloezieën. Het bijzondere aan deze jaloezieën is hun vochtbestendigheid. Vocht komt er nooit in vast te zitten. In tegenstelling tot andere jaloezieën is de jaloezie niet gemaakt van stof, maar van aluminium lamellen. Hierdoor zal vocht de jaloezie nooit aantasten. De kantelbare lamellen zijn geschikt voor vochtige ruimtes en zijn gemakkelijk af te wassen.
 • Muggengaas. Geniet zorgeloos van frisse lucht dankzij het muggengaas. Het scherm wordt op de binnenbekleding van het raam geplaatst en moet dus nauwkeurig afgemeten worden. Zo kan je het raam 's nachts openlaten en het blokkeren met de bijgeleverde openingsbegrenzer.

EXTERNE OPLOSSINGEN

 • Buitenzonwering. Deze laat nog wat licht binnen en vermindert de warmte met 70 %. Verkrijgbaar in handmatige en gemotoriseerde versies voor manuele, elektrische of dakvensters op zonne-energie.  
 • Verduisterend zonnescherm aan de buitenkant. Dit scherm houdt het licht volledig tegen en vermindert de warmte met 85 %. De verduisteringsstof is ontworpen om oververhitting te voorkomen en te verduisteren.
 • Rolluik. De beste manier om een ruimte volledig te verduisteren en te genieten van een maximale warmtebeperking van 87 %.
previous item
next item
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
2.

Platdakraam

Het platdakvenster is gemaakt van dubbele of driedubbele beglazing, met een gebogen glas- of vlak glasbescherming voor de nieuwste en meest esthetische modellen. Opgelet: bij de oudere platdakramen bestaat de basis uit 24 mm dubbele beglazing en een polycarbonaat- of acrylaatkoepel. De accessoires verschillen hierdoor per model.

BINNENHUISOPLOSSINGEN (VOOR OUDERE DAKRAMEN)

Geplisseerde jaloezieën

Verduisterende plisségordijnen

OPLOSSINGEN VOOR BUITEN

Zonnescherm dat tussen de dubbele beglazing en de beschermende beglazing of koepel wordt geplaatst, zodat het water er niet kan binnendringen. Om een perfecte plaatsing te garanderen, dien je de zonnescreen op hetzelfde moment als het raam te bestellen.
 

Voor het nieuwe platdakraam kan je kiezen tussen een verduisterend of lichttemperend rolgordijn. Ook is het mogelijk om een muggengaas te installeren. Het doel van deze schermen is om zoveel mogelijk licht tegen te houden en toch design te bieden.

Afbeelding

Wat zijn de belangrijkste trends?

“De eyecatcher van het jaar is de installatie van grotere lichtingangen, zoals bijvoorbeeld een VELUX-raam met bijna 2 m² beglazing boven een centraal eiland. Dit geeft je een ononderbroken uitzicht, een groter lichtveld en het is voordeliger dan meerdere kleine VELUX-ramen naast elkaar.

Wat de accessoiretrends betreft, bieden wij sinds meer dan een jaar ‘Colour By You’, onze binnenzonwering, aan in 1800 RAL- of NSC-kleuren! Zo wordt je zonnescherm een echt decoratief element en past het perfect bij je muur. Kaki, eendengroen en zelfs de kleur brons ... alles is mogelijk! Het grote voordeel? De prijs blijft dezelfde zoals bij een speciale kleur, alleen is de levertijd iets langer omdat het op maat wordt gemaakt.”

previous item
next item
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Wat is er nieuw bij VELUX, hoe slaag je erin om jezelf opnieuw uit te vinden?

“Onszelf opnieuw uitvinden is onze taak, hoewel al onze producten zeer duurzaam zijn. Wat is er nieuw?

 1. Zoals we al eerder zeiden, is er steeds meer vraag naar grotere lichtopeningen. Daarom hebben we een nieuwigheid gecreëerd in onze schuine ramen: 2-in-1 of 3-in-1 ramen! Met een maximale afmeting van 188 x 140 cm, veranderen ze letterlijk een kamer en bieden ze een boeiend zicht op de buitenwereld.  Het principe is om meerdere ramen in één frame te hebben. Voor de installateur is het snel en gemakkelijk, want er hoeft maar één opening te worden gemaakt. Resultaat: minder werk, minder aansluitingen en vooral meer licht!

  Deze ramen zijn niet alleen goedkoper dan een traditionele combi-installatie, maar geven ook meer licht dan een zij-aan-zij-installatie. Zo is de prijs gemiddeld 20-30 % goedkoper, afhankelijk van de grootte. Voor de eindklant is dit een grote besparing en het transformeert de kamer volledig. Bovendien bevatten de ramen diverse accessoires zoals een rolluik en zonnescherm op zonne-energie en zonwerende rolgordijnen. Alle binnenjaloezieën zijn ook beschikbaar. De ramen zijn manueel of op zonne-energie (met gemotoriseerde rotatie) verkrijgbaar en vanaf de herfst zal ook de handmatige projectieversie beschikbaar zijn voor een nog panoramischer zicht, in dubbele en driedubbele beglazing.

 2. Ook op het gebied van platte daken blijven wij innoveren. Naast de grotere afmetingen die voor dit najaar zijn gepland (tot 2 meter bij 1 meter) hebben we binnenkort ook platdakramen op zonne-energie. Dit betekent dat er geen bedrading nodig is en dat de ventilatie optimaal is. Alle maten zullen beschikbaar zijn. Zo kan je kiezen tussen een vast, elektrisch of op zonne-energie aangedreven platdakraam en dit in dubbele of driedubbele beglazing, van 60 x 60 cm tot 200 x 100 cm.
   
 3. De jaloezieprofielen zijn nu verkrijgbaar in wit, zodat je product perfect bij elke stijl matcht. Natuurlijk zijn er ook nog steeds profielen in geborsteld aluminium verkrijgbaar.
 4. Voor liefhebbers van technologie en domotica hebben we VELUX ACTIVE. Dit systeem geeft je controle over je VELUX INTEGRA® elektrische of zonne-energieproducten voor een eenvoudiger leven. Met één enkele aanraking vanaf je smartphone open en sluit je dakramen, jaloezieën en rolluiken. Zelfs als je niet thuis bent, kan je je VELUX INTEGRA® dakvensters snel controleren en bedienen.

  Met behulp van intelligente sensorsystemen kun je met het VELUX ACTIVE-systeem alles programmeren op basis van gegevens van het intelligente weerstation met CO2-, vochtigheids- en temperatuursensoren. Met de app is het zelfs mogelijk om in te stellen dat je raam meerdere keren per dag opengaat om te ventileren of om aanwezigheid te simuleren terwijl je op vakantie bent. Bovendien kan je dankzij dit systeem tot 8 punten minder krijgen op je EPB voor intensieve ventilatie (afhankelijk van de regio en het project).

Kortom, onze teams zijn voortdurend bezig om je levenskwaliteit te verbeteren door licht en frisse lucht binnen te laten of tegen te houden met behulp van onze zonwering.”

Meer weten over de VELUX-oplossingen voor jouw project? Vraag advies aan onze YouBuild- of Mpro-experten in jouw dichtstbijzijnde vestiging.

previous item
next item
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

“Eén naam, één merk, één familie: YouBuild staat nu nóg dichter bij de klant.”

Lees meer

Knauf Pocket Kit: innovatief all-in-one schuifdeursysteem

Lees meer